Festspillprofiler for 2024/2025

Máret Ánne Sara og Tore Vagn Lid   Foto: Karl Alfred Larsen og Øivind Arvola

Tore Vagn Lid og Máret Ánne Sara blir festspillprofiler under Festspillene i Nord-Norge 2024-2025.   

De to kunstnerne ble onsdag presentert under Festspillene i Nord-Norges bransjeprogram, Nordaførr, som samler artister, kunstnere og andre fra kulturbransjen til workshops, samtaler og presentasjoner. Festspillene i Nord-Norge har siden 1985 hatt en eller to profilartister årlig. De seneste årene er disse utnevnt for to år, og de får hvert sitt oppdrag fra Festspillene som er i tråd med deres uttrykksform.   

Tore Vagn Lid  

Tore Vagn Lid er en norsk regissør, forfatter og kunstnerisk leder for Transiteatret-Bergen. Han er professor ved Institutt for kunst- og medievitenskap, NTNU. Lid er kjent for teaterstykker med klart politisk innhold. Han komponerer selv musikk til teaterstykkene.  

En av Norges fremste  

-Tore Vagn Lid har for lengst bevist at han er en av Norges fremste dramatikere og regissører, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.   

- Jeg gleder meg veldig til å følge hans kunstneriske utvikling og prosess de neste to årene. Tore kjenner godt til Festspillene i Nord-Norge. Jeg er sikker at hans kunnskap og kunstneriske intelligens vil inspirere andre kunstnere vi jobber med og begeistre vårt publikum, sier hun.  

Selv ble Lid overrasket over tilliten.   

Dyp kunstnerisk tillitserklæring  

- Det var overveldende og gledelig uventet. Det er noe helt annet enn bare å skulle gjøre en produksjon eller et gjestespill, sier Lid, og sier det oppleves som om noen virkelig har tro på akkurat ditt kunstnerskap, og ser dette opp mot festivalen og landsdelen.   

- Det føles rett og slett som en dyp kunstnerisk tillitserklæring, sier Lid.  

Han er ikke ukjent med Festspillene i Nord-Norge, og er i år en av kunstnerne som holder Workshop på Talentakademiet.   

Nært og godt forhold 

- Jeg har i flere år hatt et nært og godt forhold til Festspillene i Nord-Norge, ikke minst gjennom samarbeidene med mitt eget kompani, Transiteatret-Bergen. Et av de viktigste kunstneriske prosjektene og samarbeidene jeg og kompaniet har hatt, har skjedd nettopp her: forstillingen «03.08.38 Tilstander av unntak», med urpremiere på festivalen i 2019. Jeg har også satt stor pris på de mange og gode kunstneriske og faglige samtalene jeg har hatt med Ragnheiður, sier Lid.   

Hemmelighetsfull  

Han har allerede startet arbeidet på det han skal presentere som profilkunstner. 
- Arbeidet er i gang, men jeg må ennå være litt hemmelighetsfull. Sikkert er det at det vil dreie seg om scenekunst, men musikk vil i tillegg spille en viktig rolle. Sikkert er det også at aktører lokalt og nasjonalt vil jobbe sammen. Prosjektene vil komme til å bli uredde forsøk på å forholde seg til, og snakke relevant til og fra, en verden i uro.  

Máret Ánne Sara

Máret Ánne Sara er en norsk-samisk bildekunstner og forfatter. Hun bor og arbeider i Kautokeino. Hun er en aktivistisk kunstner som bruker sterke virkemidler i politisk kamp for urfolks rettigheter. Verkene hennes har ofte materialer fra familiens reindrift. Hun deltok på Veneziabiennalen i 2022 med verket «Pile o´ Sápmi Supreme». 

- Máret Ánne Sara har en klar, viktig og samfunnsengasjert kunstnerisk stemme, sier Skúladóttir. Hun ser frem til dialogen med henne de neste to årene, og hva de kan få til sammen.   

- Det er viktig for Festspillene å vise fram, og jobbe med, etablerte kunstnere fra landsdelen, og løfte frem tydelige stemmer. Máret Ánne er en av vår fremste. Jeg er overbevisst at hennes engasjement vil gjøre et sterkt inntrykk, sier festspilldirektøren.  

Unfinished business  

Sara har jobbet med festspillene en gang tidligere, i forbindelse med den legendariske produksjonen Lapp Affair – Unfinished business i 2016.    

- Det var mitt første møte med Festspillene i Nord-Norge, og siden har jeg flere ganger latt meg imponere av hvor dedikert festivalen jobber med sine kunstnere og nye produksjoner, sier Sara.

Viktig stykke arbeid  

Mine kollegaer Elle Sofe Sara og Joar Nango har begge vært tidligere festspillprofiler, og begge ser ut til å ha gjort et viktig stykke arbeid i sine videre kunstnerskap i samarbeid med Festspillene. Jeg har ikke bestemt meg for hvordan jeg best mulig skal nyttiggjøre meg av denne fantastiske muligheten, men jeg gleder meg stort til å se hvor veien bærer og hva som kommer ut av det, sier Sara. 

Bilder kan lastes ned her.