Festspillprogrammet er klart - det blir nyskaping, fest og gjensyn i jubileumsåret

Når festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir presenterer programmet for de 59. Festspillene i Nord-Norge er det med et program som feirer kunst og kultur, både for barn, ungdom og voksne. Årets festival markerer 60. årsjubileet til landsdelens største kulturarrangement, og tar videre viktige satsinger på både barn, ungdom og den nordnorske bransjen.

Store musikkopplevelser

Årets program har et bredt spekter av musikk – med åpningsforestillingen Rækved, med Kartellet og Arktisk Filharmoni. For familier inviteres det inn i Lillebjørn Nilsens musikk – der Thea & the Wild vil hylle den folkekjære artisten som så mange har vokst opp med. Ut over dette byr festivaluka på kjente artister som MGP-vinnerne Gåte, Seigmen, Anneli Drecker med Hærens musikkorps og Mari Boine. Bodøartisten England Brooks får også med seg Ole Børud til en festaften med groovy soul, funk og jazz, mens Moddi har med seg et stjernelag av nordnorske artister i Det nye nord.

-       Vi gleder oss til å fylle Storsalen med så forskjellig musikk, og særlig er det verdt å nevne at åpningsforestillingen vil ha et par solide overraskelser. Det Nye Nord er helt ny musikk om vår egen landsdel i endring, og jeg gleder meg til å høre hva som skjer når vi skaper nye historier om Nord-Norge, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Stjernespekket scenekunstprogram 

Tidligere ungkunster Ibrahim Fazlic har oppnådd stor suksess nasjonalt med sine forestillinger, og tar nå for seg den middelaldrende mannen i midtlivskrise i forestillingen Torvald. Det blir også premierer på nyutviklede forestillinger fra scenekunstmiljøet i Tromsø med Abundance, og for ungkunstner Oliver Paulsson, som kombinerer samtidsdans med fotografi. Flytende Speil er en forestilling som har fått strålende kritikk, og som man kan oppleve i lokalene til Utenfor Allfarvei i Hilsegata. Det amerikanske figurteaterkompaniet WakkaWakka er allerede verdenskjent og har høstet strålende kritikk for sin Animalia-trilogi – Festspillene viser alle tre forestillingene.

-       Forestillingen Flytende Speil har fått fantastisk respons, og er en unik mulighet til å oppleve noen av landets sterkeste skuespillere på nært hold, jeg kan ikke understreke nok hvor lurt det er å sikre seg billetter til denne. Samtidig er vår festival en mulighet til å se helt nye forestillinger, og jeg håper flest mulig får med seg premierene. Om jeg skal komme med et innsidetips er alle forestillingene til Wakka Wakka på Harstad skole eksempler på fabelaktig scenekunst, sier Skúladóttir

Full fest: Hip hop bonanza og Festspillfinale

Festspillene satser på musikk i Nordic Hall i år, og markerer begynnelsen av uka med en ny utgave av Hip Hop Bonanza – nå har Poppa Lars fått med artistene Tyr og Oscar Blesson i front. Med seg har de Unge Funksjonell, Regz og Foad Noor, som representerer en ny bølge av talent fra Nord-Norges hip hop-scene, mens Carl Critical, musikkprodusent og filmskaper, binder sammen disse artistene som musikalsk leder og DJ. Tre nordnorske band har fått oppdraget med å avslutte festivalen med en skikkelig folkefest:

-       Nordic Hall blir pakket full av masse forskjellig musikk, men begge lørdagene slår vi på stortromma med to konserter publikum kan ha store forventinger til. Poppa Lars har satt sammen en kraftpakke av en hiphop konsert, mens vi vet at trippelkonserten den siste lørdagne blir en kompromissløs kruttønne av en folkefest med Not My Time to Die, Joddski og Senjahopen. Finnmarksrock, hiphop og Senjas versjon av britisk pubrock, her er det bare å glede seg, fortsetter festspilldirektøren.

Fullpakket barneprogram

Festspillenes satsing på barne- og ungdomsforestillinger fortsetter, og det vil være en rekke engasjerende og morsomme forestillinger for de yngste. I år er det også flere forestillinger og verksted for de eldste barna, med Katrine Strøms nye forestilling Frida og forestillingen som tar opp skilsmisse fra et barns perspektiv, Jordbær. 

-       Vi har ønsket å engasjere de største barna enda mer, og det er ekstra fint å se at det skapes så fine forestillinger som tar denne aldersgruppen på alvor. Flere av verkstedene i år henvender seg til de større barna, og vi håper mange har lyst til å være med på Kompani Krakkaveldi, en skikkelig kickstart på sommerferien for barn som har lyst til å være kreative og skape ting sammen.

Jubileumsbyfest

Mange venter spent på byfestprogrammet hvert år, og i år er det et spesielt stort gratis utendørsprogram. Det blir både sirkusforestilling, morsom lek og ikke minst kommer publikumsfavorittene Saurus tilbake. Finalen på byfesten blir tidenes største folkekor – hvor alle er invitert til å synge med på Ola og Kari Bremnes’ «Sang til byen» i Generalhagen.

-       Utendørsforestillinger fyller byen med liv og røre – og det er jo da man virkelig merker at det er festival. Vi har fokus på å få mest mulig aktivitet inn på torget, i tillegg til at det selvfølgelig blir en strålende festivalstemning også langs havnepromenaden. 

Samtaler og festspillklubb i Sentralen

Nytt av året er at Radio Harstad lager liveshow av sin Festspillradiosending inne i Sentralen. Det blir også samtaler i Langbord-formatet, der alle kan delta og si sin mening, uavhengig av bakgrunn. På kveldstid kommer det både lokale, regionale og internasjonale DJer for å skape stemning mellom forestillingene. 

-       På dagtid kan publikum kan oppleve live-intervju med artister, god musikk og fantastisk stemning, mens på kvelden forvandles Sentralen til festspillklubb, med DJer og artister. Dette blir en feiring av variert musikk, pulserende utelivsstemning og stedet hvor artister, frivillige og publikum møtes for å lande mellom alle inntrykkene. 

Festspillutstilling i samarbeid med LIAF

Årets Festspillutstilling, GNISTSAMBANDET OPPTAKT presenteres i samarbeid med Nordnorsk kunstnersenter og Lofoten internasjonale kunstfestival. Utstillingen tar utgangspunkt i historien rundt Lofotlinjen: telegraflinjen som skulle effektivisere Lofotfisket.

-       Jeg er så glad for samarbeidet med NNKS og LIAF – det blir garantert en relevant og spennende utstilling i Galleri Nord-Norge, der man kan oppleve verk fra seks ulikekunstnere som gjennom tegning, performance, video og lydarbeider utfordrer hvordan vi kommuniserer, sier Skuladottir.