Billettsalget har startet

Festspillene 2023

Festspillprogrammet er klart - og du kan kjøpe billetter fra kl 2000 torsdag 30. mars. 

Festspillene i Nord-Norge 2023 består av over hundre arrangementer for publikum, pluss en rekke workshops, prøvevisninger og møter for det profesjonelle nettverket, spesielt for kunstnere med tilknytning fra nord.

Det er en uke lang festival som feirer kunst og kultur, både for barn, ungdom og voksne. Vi skal inspirere og gi publikum gode opplevelser. Festspillene skal bidra til det gode liv i nord.

Kjøp billetter her. 

I løpet av dagen i dag får du hele programmet her. Men vi kan allerede avsløre en del ting: 

Vi har nasjonale artister som Ane Brun, Isah, Undergrunn, Stein Torleif Bjella, Fieh, Ola Bremnes, Ondt Blod, Han Herman og Thomas Dybdahl. Og ikke minst danskenes nye stjerneartist – Jada, som åpner festspillhelga på internasjonalt vis.

Vi har et sterkt samisk program i år, med artister som Maxida, Arvvas, Vokal Nord, Niilas, Hilda – og ikke minst danseforestillingen «BIRGET; Ways to deal, ways to heal» - et svært aktuelt, lekent - og kritisk - blikk på statens måte å håndtere koloniarven på. Her samarbeider to tidligere festspillprofiler i et stykke som er en reaksjon på den norske sannhets- og forsoningskommisjonen, som i juni 2023 skal levere forslag for å forsone samer og nordmenn. En annen danseforestilling i Storsalen er «Skaut», der koreograf Hallgrim Hansegård og fem medskapende dansere ser nærmere på tematikken rundt tildekking, avdekking og kontroll av kropp. Det er også to kvenske urpremierer i løpet av festspilluka.

Vi får besøk av nymusikkens klassiske supergruppe – britiske Riot Ensemble. Det skal spille to konserter, den ene i en totalt mørklagt sal. Det blir en unik opplevelse for publikum. 

Barna kan oppleve forestillinger og verksteder – og SNN-parken er selvsagt på plass – med havet som tema. Vi lar også barna få styre en bar, der du i tillegg til drikke får livsråd, kan tatovere deg og få en hårklipp. Alt av barn. Vi lar de også få vise hvordan de ville styrt Harstad hvis de fikk lov.

I år arrangerer vi Ungdommens festspill i tett samspill med NUK. Mens NUK er for de som ønsker å delta på kreative verksteder, er ungdommens festspill et aktivitetstilbud for ungdom som har lyst til å gå på konserter og se forestillinger, få nye venner og delta på en rekke andre aktiviteter sammen med ungdommer på egen alder. 

Vi har en rekke premierer der vi er med på å utvikle nye stemmer fra nord, i tillegg til at vi gir etablerte kunstnere en arena å vises seg frem på, som i festspillutstillingen, kuratert av Pikene på broen. Trygve Luktvasslimo har premiere på sin film Bitcoinbilen, som er en musikalsk spillefilm der internasjonale strømninger frontkolliderer med bygda i nord.

Nordnorsk jazzsenter er med og markerer sitt 25-årsjubileum, som en del av jazz- og folkemusikkrekka vår, der det er kort vei mellom de rytmiske arenaene Nordic Hall og Nordic Pub. De lar seg lett kombinere. I år har vi satt sammen pakker for folk, slik at det skal være enklere å velge.

I år er det også mindre overlapp i programmet, og vi har valgt å ta billettprisene litt ned, i motsetning til kulturaktører i resten av landet. Vi har også en god del arrangementer som er gratis å delta på. Det er viktig for oss at det ikke er økonomi som hindrer publikum fra å kunne delta på Festspillene i Nord-Norge.

Den siste lørdagen gir vi rom for andre typer lokale arrangementer, med den samme gode festspillfølelsen. Vi kaller det FolkeFestspill, og vi tror dette blir bra for både festivalen og publikum. Her får du fiskelykke, og du kan delta i sykkelaksjonen for brannskadde barn, slik det var i 2008.

Årets Festspillprogram er altså satt sammen slik at det gir rom til å reflektere mellom forestillingene, se mellom linjene og virkelig kjenne på festivalpulsen. Vi tror publikum vil finne veien tilbake til salene i år, etter noen festivalår med korona.

Festspillene i Nord-Norge arrangeres fra 24. juni - 1. juli.
Billettsalget starter kl 20:00. Frem til fredag 31. mars kl 20:00 får du fire billetter til prisen av tre.

Kjøp billetter her.