Vastadus Eana nominert til kritikerprisen

vastadus_eana_the_answer_is_land_foto_Marius Fiskum.jpeg

Caption 
"Vástádus eana - The answer is land" av Elle Sofe Sara har premiere på Festspillene i Nord-Norge 2021. Foto: Marius Fiskum

Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans deler årlig ut én kritikerpris for teater, én for musikk og én for dans. Hver av prisene hedrer en fremragende, levende kunstnerisk prestasjon, kåret av landets samlede kritikerstand, i år deles det ut priser for to sesonger: 2020/2021 og 2021/2022. 
Blant de nominerte til kritikerprisene for teater, musikk og dans 2020–2022 er The answer is land/Vástádus eana by Elle Sofe Sara, som hadde premiere under Festspillene i Nord-Norge 2021 
 

Koreograf Elle Sofe Sara for Vásádus eana – The answer is land.

Premiere på Festspillene i Nord-Norge 19. juni 2021
Karen Frøsland Nystøyl skriver på NRK.no: Som festspillprofil i Harstad har hun skapt et verk som tar i bruk både lyder og bevegelse, en danseforestilling omsluttet av et sterkt og mykt klangteppe av joikens iboende muligheter. (...). Mens klangene i musikken stadig utvider seg, vokser en forestilling om samhold frem. Den er drevet av musikken, dansen og et på alle måter samstemt kollektiv på scenen. Scenelyset endres gradvis slik at fargene på luene og scenografien kommer frem. Samtidig fremstår samholdet som et fenomen som utvider seg på scenen og blir kulturelt omsluttende.
Les anmeldelsen her

Aslak Heika Hætta Bjørn skriver på Scenekunst.no: Jeg tolker Vástadus Eanna – The answer is land som en fortelling om tilknytning mellom mennesker, og mellom mennesker og land, og hvordan våre relasjoner til hverandre formes av at tilknytninga til landet avskjæres. På et kulturelt og historisk plan om hvordan samer historisk har blitt påvirket av å miste sine landområder, og på et individplan om hvordan vi alle i dag blir stadig mer fremmede for natur og land. Forestillinga kunne gått seg vill i en lidelseshistorie, men selv med betydelig emosjonell tyngde, mener jeg at den heller kjennetegnes av livskraft og kreativitet, samhold og bevegelse.
Les anmeldelsen her
  
Se hele listen over nominerte her: