Ungkunstprosjekt 2023: Til Festspillene med musikk inspirert av Arktis

louisa_palmi_kristine_rod.jpeg

Ungkunstner Louisa Palmi fra Tromsø skaper musikk inspirert av Arktis. Foto: Kristine Rød
Caption 
Ungkunstner Louisa Palmi fra Tromsø skaper musikk inspirert av Arktis. Foto: Kristine Rød

Festspillene i Nord-Norge har tildelt Louisa Palmi (f. 1995) fra Tromsø ungkunststipend for 2023, for sitt prosjekt der hun skaper musikk gjennom å arbeide med samspillet og kontraster i lyd og rom. Nå arbeider hun med en helt ny komposisjon som får premiere på Festspillene i Nord-Norge 2023. 

- Nå får festspillpublikummet muligheten til å bli kjent med akusmatisk musikk, som presenteres uten musikere på scenen. Akusmatisk musikk skaper et annet rom for å oppleve musikken, siden publikum i konsertopplevelsen ikke forholder seg til hvordan lyden skapes, men blir omgitt av en masse høyttalere i et rom. Louisa er påvirket av sitt miljø, landskap og natur. Det blir spennenes å følge prosessen og se hvordan resultatet påvirker publikum i juni, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir. 

Inspirert av Arktis

Louisa jobber med komposisjon av multikanals elektroakustisk akusmatisk musikk, ofte i formatet ambisonics (3D lyd). Hun er interessert i hvordan man skaper ulike rom ved hjelp av spatialisering og hvordan vår kognisjon påvirker opplevelsen av dette. Samspillet og kontraster mellom lyd og rom, i både organiske og uorganiske former inspirerer henne.  I 2020 ble hun utvalgt til Cloud Exit talent, Talent Norges satsning på elektronisk musikk. 

- Jeg inspireres av arktiske landskap, organiske lyder og bevegelser. Mine verk er ofte et møte mellom ulike former av lyder. Som Ungkunstner kommer jeg til å komponere musikk til en konsert med høyttalere plassert rundt publikum, slik at det vil bli en omsluttende lydopplevelse der rom, lytting og opplevelse av lyd sår i sentrum, forteller Louisa Palmi.

170.000 kr i stipend til nordlige historier

Hvert år deler Festspillene i Nord-Norge ut inntil to stipender på 170.000 kroner hver til ungkunstnere under 30 år og med tilknytning til Nord-Norge. Ungkunststipendet har eksistert gjennom over 25 år, og har hvert bidratt til to nye kunstprosjekter fra landsdelen. Ungkunststipendet har gitt unge kunstnere mulighet til å utvikle prosjekter og presentere sitt kunstnerskap for et stort publikum, og satsingen har siden starten i 1997 gitt muligheter til kunstnere som blant andre Liv Hanne Haugen, Eirik Junge Eliassen, Maja Zakariassen, Amund Sjølie Sveen, Rudi Nilsen, Nina Wester, Herborg Rundberg, Tore Bruvoll, Lena Kristin Ellingsen, Ragnhild Furebotten, og Silje Halstensen for å nevne noen. 

Komplett oversikt over ungkunstnere på Festspillene i Nord-Norge siden 1997 her