Stubøprisen til Eivind Valnes

Stubøprisvinner Eivind Valnes (t.v.) og prisutdeler Sofus Urke FOTO: Øivind Arvola

Jazzpianist Eivind Valnes (61), bosatt i Sørreisa, ble torsdag tildelt Stubøprisen 2023 under Festspillene i Nord-Norge. 

Valnes har i flere tiår vært en sentral aktør i nordnorsk jazzmiljø og en viktig pedagog i utviklingen av nye jazztalenter i landsdelen. Valnes’ høye kunstneriske nivå er dokumentert gjennom en rekke CD-utgivelser der han medvirker med ulike artister, både nasjonale og internasjonale. Han kan vise til omfattende pedagogisk virksomhet ved ulike institusjoner. Valnes har bl.a. undervist på masternivå og bachelornivå ved Musikkonservatoriet UiT, der han er ansatt som førsteamanuensis.

Man skal lete lenge i landsdelen for å finne en mer allsidig utøver. Men jazz står hans hjerte nærmest. En viktig side av Valnes sitt kunstneriske virke er prosjektene med musikk av Arvid Hanssen og med nordnorsk visekunst i fokus. Som en dyktig støttespiller og sessionmusiker, har Eivind Valnes over lang tid bidratt til kulturlivet i landsdelen på flere plan. Han er en verdig mottaker av Stubøprisen 2023.

Stubøprisen er nordnorsk jazz´ høyeste utmerkelse, og prisen deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge. Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur. Stubøprisen består av et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr og et stipend på kr. 25.000. Prisen deles i år ut for 18. gang. 

Styret for Thorgeir Stubøs minnefond har følgende begrunnelse:

«Jazzpianist Eivind Valnes har i flere tiår vært en sentral aktør i nordnorsk jazzmiljø og en viktig pedagog i utviklingen av nye jazztalenter i landsdelen. Valnes’ høye kunstneriske nivå er dokumentert gjennom en rekke CD-utgivelser der han medvirker med ulike artister, både nasjonale og internasjonale. I 2015 deltok han på innspillingen «Travel» med vokalist Marit Sandvik og italienske Maurizio Picchió, i et kvalitetssterkt internasjonalt ensemble. Her viser Valnes musikalske kvaliteter som vi finner hos jazzmusikere på et høyt internasjonalt nivå. En rekke innspillinger med norske og nordnorske artister demonstrerer mange av de samme tekniske og jazzmusikalske kvalitetene hos pianisten Valnes. Av utøvende virksomhet må nevnes konserter med bl.a. Karin Krog, Thomas Franck, Henning Gravrok, Vigleik Storaas m.fl.

Eivind Valnes kan vise til omfattende pedagogisk virksomhet ved ulike institusjoner. Han har undervist på masternivå og bachelornivå ved Musikkonservatoriet UiT, der han er ansatt som førsteamanuensis. Valnes er en lærer som inspirerer og hjelper studentene med å utvikle seg. Og han er en usedvanlig god akkompagnatør til studentene - enten det er viser, salmer, pop eller jazz.

Valnes har også gjort en svært viktig jobb på Kongsbakken videregående skole i Tromsø innenfor rytmisk musikk og jazz, noe som har bidratt til rekruttering av nye talenter til Musikkonservatoriet i Tromsø. I tillegg har han vært instruktør på diverse kurs, kordirigent, storbandinstruktør og kunstnerisk leder for Målselv spelemannslag.

Eivind Valnes har stort sett figurert som «sidemann». Man skal lete lenge i landsdelen for å finne en mer allsidig utøver. Men jazz står hans hjerte nærmest. Med sin allsidige bakgrunn inngår han lett i forskjellige musikalske sammenhenger. Han er en meget dyktig noteleser og dette er en fordel når du skifter musikalske «beiter».

Valnes er bestandig meget godt forberedt når han kommer til øvelser. Dette gjør han til den ideelle samarbeidspartner. Han viser glød og engasjement og kommer med forslag til hvordan musikken kan utvikles.

En viktig side av Valnes sitt kunstneriske virke er prosjektene med musikk av Arvid Hanssen og med nordnorsk visekunst i fokus. Som en dyktig støttespiller og sessionmusiker, har Eivind Valnes bidratt over lang tid til kulturlivet i landsdelen på flere plan.

Eivind kan inngå i folkemusikalske sammenhenger, viser, rock, latin, klassisk og jazz. Han har også jobbet med barn og musikk. Blant annet har han vært musiker og musikalsk leder for familiemusikalen «Putti Plutti Pott», samt skolekonserter. 

Eivinds spill har tydelige spor etter den legendariske jazzpianisten Bill Evans. Han er lyttende, kommuniserende, dynamisk og kreativ. Gjennom stor kjennskap til harmonikk, fargelegger han musikken. Han kan jazzmessig inngå i band som dyrker «straight» jazz med utvidet harmonikk, til musikk som framhever luftig og mer åpen harmonikk. Han behersker både det sarte og det temperamentsfulle.

Særlig i pianotrio-sammenheng kan man høre Eivind utfolde seg. Det går ennå gjetord om trio-avdelingen Eivind Valnes hadde med bassisten Sigurd Ulveseth og trommeslageren Trond Sverre Hansen under Festspillene i Nord-Norge i 1999. Da overrasket han publikum med et særdeles utadvendt og kreativt pianospill - et spill som inneholdt alt fra de sarteste partier, til ekspressive klangflater med skikkelig trøkk. 

Eivind Valnes har hatt sitt virke i Nord-Norge, og ut fra sitt hjemsted Sørreisa har han spilt på klubber og festivaler over hele landet. Videre har han vært med på turnéer i Canada, Russland, Italia, samt i andre nordiske land.

Det er hyggelig at en utøver fra Midt-Troms - med en ikke for stor tetthet av jazzmusikere - får årets Stubøpris. Det er fint om prisen bidrar til mer jazzinteresse i dette området av landsdelen. 

Det har lenge vært kjent at Valnes har fremragende musikalske kvaliteter. Han har også et potensiale som leder for eget ensemble med eget repertoar - en jazzartist på høyt nivå. Hans tilhørere ser fram til en musikkutgivelse i eget navn.

Eivind Valnes er en verdig mottaker av Stubøprisen 2023.»

Minnefond

Da gitaristen Thorgeir Stubø fra Narvik døde i 1986, bare 43 år gammel, mistet jazzen en av sine fineste utøvere og tradisjonsbærere. Stubø bidro til for alvor å plassere Nord-Norge på jazzens verdenskart. Thorgeir Stubøs minnefond ble opprettet i 1987.

Tidligere prisvinnere er:

 • saksofonisten Kjell Bartholdsen (1989)
 • saksofonisten Henning Gravrok (1991)
 • vokalisten Marit Sandvik (1993)
 • gitaristen Øystein Norvoll (1995)
 • pianisten Jan Gunnar Hoff (1997)
 • trommeslageren Trond Sverre Hansen (1999)
 • bassisten Konrad Kaspersen (2001) 
 • trombonisten Øystein B. Blix (2003)
 • trompeteren Tore Johansen (2005)
 • gitaristen Hallgeir Pedersen (2007)
 • trommeslageren Finn Sletten (2009)
 • musikkjournalisten og forfatteren Jan Ditlev Hansen (2011)
 • jazzmusikeren og organisatoren Tim Challman (2013)
 • bassisten Oddmund J. Finnseth (2015)
 • jazzgitaristen og komponisten Håvard Stubø (2017)
 • trommeslageren og komponisten Roger Johansen (2019)
 • trombonisten og jazzmusikeren Arvid Martinsen (2021)

For mer informasjon:

Eivind Valnes, prisvinner, mobil 90829935
Sofus Urke, leder av minnefondets styre, mobil 90161814


Harstad, 29. juni 2023