Strålende Torvald og prisnominerte forestillinger

Frida, Økohelter og Ibrahim Fazlic. Foto: Knut Åserud (Frida), Kristin Aafløy Opdan (Økohelter).

Det er gode dager for dans- og teaterforestillingene som skal til Festspillene, med prisnominasjoner og gode kritikker.   

–Fantastisk, nådeløs harselas med den hvite mannens utenforskap, skriver anmelderen etter premieren på det festspillklare teaterstykket Torvald. Også forestillingen Frida, av tidligere festspillkunstner Katrine Strøm, er nominert to ganger til Norges mest prestisjefulle teaterpris. Også Økohelter - en altoppslukende danseforestilling for barn, som zoomer inn på de små skapningene over og under skogens bunn også er nominert. 

Spesielt gode tekstforfattere  

Teaterforestillingene i år preges av svært gode tekstforfattere som tar inn over seg tiden vi lever i på en ekstremt aktuell måte. Det blir krigshistorie spilt i nazihovedkvarter, trippelmøte med prisvinnende figurteaterkompani om jordens tilstand, en moderne singel-utgave av Torvald som pusher femti – og scenen som en sosial arena for utforsking av tilhørighet, fellesskap og vår kulturelle framtid.

Harselas med mann i midtlivskrise  

Tidligere ungkunster Ibrahim Fazlic, som har oppnådd stor suksess nasjonalt med sine forestillinger,  de siste årene har han vært husdramatiker på Dramatikkens hus, og har i vår hatt premiere på stykket Torvald, en middelaldrende mannen i midtlivskrise, basert på karakteren fra Et dukkehjem, plassert i nåtid.  
 ->Les mer om forestillingen her.

Knallgodt  

Stykket åpner opp for en bredere forståelse av mannens plass i dagens samfunn, hvorfor giftige mannskulturer online er så populære, og hvorfor menns selvmordsrater er dramatisk høyere enn kvinner. Det er et tema som er høyaktuelt, og anmelderne har vært svært positive til stykket som viser frem alle nyansene i mannsskikkelsen. “Resultatet er knallgodt”, skriver eksempelvis Subjekts anmelder.  

Leverer alltid toppklasse  

Nylig ble det også klart at stykket Frida, som er for litt endre barn, er nominert til to Heddapriser, Prisen deles ut årlig i ulike kategorier for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst.  
– Vi vet at Katrine Strøm alltid leverer toppklasse, og nå er både hun som regissør og stykket nominert i klassen beste barneforestilling.  
-> Les mer om forestillingen her

Dans for barn 

Også Økohelter er nominert for beste barneforestilling, så to av tre kommer til Festspillene.  Dette bare underbygger vår satsing på kvalitetsforestillinger for barn. Vi har tro på at gode kunst- og kulturopplevelser varer hele livet, og har betydning for den oppvoksende generasjon. Derfor er også alle forestillingene på Barnas Festspill gratis for barn, takket være Samfunnsløftet.  
-> Les mer om forestillingen her

Andre nominerte  

De er ikke de eneste av årets teaterstykker som har fått heder og ære. Almenrausch, stykket av Tore Vagn Lid som omhandler den største rassiaen mot norsk motstandsbevegelse under den andre verdenskrig har tidligere mottatt Heddaprisen for Årets begivenhet i , og ble også nominert til Ibsen-prisen for beste drama. Stykket "Flytende speil" ble i 2022 nominert til Kritikerprisen, og prisbelønte Wakka Wakka er verdenskjent for sine overdådige og underholdende figurteaterforestillinger for ungdom og voksne.  

Under Festspillene kan du oppleve mye teater og dans. Her er noe av det:    

 • Dead as a Dodo, The Immortal Jellyfish Girl og Animal R.I.O.T. – Har du sett en – vil du se alle En unik mulighet til å oppleve tre forestillinger med det prisvinnende figurteaterkompaniet Wakka Wakka   
 • ALMENRAUSCH - En (Sam)høring av Tore Vagn Lid – kritikerrost stykke om motstandskamp  
 • Torvald – En maskulin mancave-monolog fra en middelaldrende mann i midtlivskrise  
 • Møte med Triggersystemet – opptakt til Tore Vagn Lids nye drama, «Triggersystemet»   
 • Abundance – Liv Hanne Haugen og Lawrence Malstaf i samarbeid med ulike kunstnere  
 • Åpningsforestilling: RÆKVED – dansekompaniet Kartellet og strykere fra Arktisk filharmoni  
 • UngKunst: CMOS Retina – Ungkunstprosjekt av dansekunstneren Oliver Paulsson  
 • Blodklubb – Scenekunst som sosial arena for utforsking av tilhørighet, fellesskap og vår kulturelle framtid.       
 • Flytende Speil – erfarne scenekunstnere i en svært personlig improvisasjonsbasert forestilling  
 • Landmarks – Kunstner Bianca Hisse utforsker grenser, koblinger og likheter  
 • Lykkejegerne – en eritreisk kaffeseremoni med personlige historier om søken etter lykke  
 • New North Academy – utfordrer de tradisjonelle forestillingene om Nord   
 • Nordting gerilja – en mobil folkeforsamling som utfordrer grenser og vekker engasjement  
 • Sigrids saga om bord på Anna Rogde – vikinghistorie gjennom Sigrid Skjalgsdatters øyne.  
 • NUK-visning: Hip-hop og teater – ungdom fra nord viser seg frem  
 • Økohelter - altoppslukende danseforestilling for barn, som zoomer inn på de små skapningene over og under skogens bunn. 

Se hele programmet her.