To kvenske urpremierer til Festspillene

Karhutanssi. Foto: Mathias Straume Mørland

Både Nordnorsk jazzsenter og Astrid Serine Hoel sammen med det kvenske teateret Kvääniteatteri har urpremierer under Festspillene på forestillinger basert på kvensk kultur.

- Det er en glede – på kvenfolkets dag - å kunne presentere to forestillinger med kvensk utgangspunkt, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Dans og live musikk

Astrid Serine Hoel og Kvääniteatteri – et av de ferskeste tilvekstene i teaterverdenen har samarbeidet med Festspillene om forestillingen Karhutanssi, en kvensk danseforestilling med live musikk, der tradisjonell dans og musikk møter samtidsdans og streetdans, utført av toppdansere fra hvert sitt felt. 

- Hoel har forsket i danser og bevegelser fra kvenske miljøer, og stiller også til ettersnakk når forestillingen er ferdig, sier Skúladóttir.

Dramatisk reise

Nordnorsk jazzsenter er 25 år i år, og har satt sammen barnekonserten Matka, om en families dramatiske reise gjennom tre årstider på Nordkalotten. Også denne forestillingen har urpremiere på Festspillene.

- Denne konserten består av helt nyskrevne sanger inspirert av kvenske sagn, dikt og musikk. Det er en fortelling fra Nordkalotten som både gavmild og nådeløs, om utfordringer i oppvekst, om identitet og om å høre til. Og om å søke tilflukt, vinne kunnskap på veien, men kanskje også miste noe på samme tid, sier festspilldirektøren.

Tekstforfatter og vokalist Frida Lydia Hansen har sammen med komponist Alexander Aarøen dykket ned i den kvenske kulturen og latt den farge både musikken og tekstene. Sammen med et knippe musikere fra Nordnorsk Jazzensemble får publikum oppleve øyeblikk fra den lille familiens ferd mot vest.