To kvenske urpremierer til Festspillene

karhutanssi_bilde_uten_tittel_og_logo_stor.jpg

Karhutanssi. Foto: Matias Straume Mørland
Caption 
Karhutanssi. Matias Straume Mørland

Både Nordnorsk jazzsenter og Astrid Serine Hoel sammen med det kvenske teateret Kvääniteatteri har urpremierer under Festspillene på forestillinger basert på kvensk kultur.

- Det er en glede – på kvenfolkets dag - å kunne presentere to forestillinger med kvensk utgangspunkt, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Dans og live musikk

Astrid Serine Hoel og Kvääniteatteri – et av de ferskeste tilvekstene i teaterverdenen har samarbeidet med Festspillene om forestillingen Karhutanssi, en kvensk danseforestilling med live musikk, der tradisjonell dans og musikk møter samtidsdans og streetdans, utført av toppdansere fra hvert sitt felt. 

- Hoel har forsket i danser og bevegelser fra kvenske miljøer, og stiller også til ettersnakk når forestillingen er ferdig, sier Skúladóttir.

Dramatisk reise

Nordnorsk jazzsenter er 25 år i år, og har satt sammen barnekonserten Matka, om en families dramatiske reise gjennom tre årstider på Nordkalotten. Også denne forestillingen har urpremiere på Festspillene.

- Denne konserten består av helt nyskrevne sanger inspirert av kvenske sagn, dikt og musikk. Det er en fortelling fra Nordkalotten som både gavmild og nådeløs, om utfordringer i oppvekst, om identitet og om å høre til. Og om å søke tilflukt, vinne kunnskap på veien, men kanskje også miste noe på samme tid, sier festspilldirektøren.

Tekstforfatter og vokalist Frida Lydia Hansen har sammen med komponist Alexander Aarøen dykket ned i den kvenske kulturen og latt den farge både musikken og tekstene. Sammen med et knippe musikere fra Nordnorsk Jazzensemble får publikum oppleve øyeblikk fra den lille familiens ferd mot vest.