Festspillutstillingen 2021: Internasjonal kunstutstilling av Nordnorsk Kunstnersenter

Nå er det klart at Nordnorsk Kunstnersenter (NNKS) får det kunstneriske ansvaret for årets Festspillutstilling i Galleri Nord-Norge. Publikum kan glede seg til et møte med fabulerende og sanselig kunst fra inn- og utland som vil overraske og utfordre.

Sterkt kuratorteam

Det er de prisbelønte kuratorene Karolin Tampere og Torill Østby Haaland som lager utstillingen. De var begge en del av kuratorgruppa for LIAF – Lofoten internasjonale kunstfestival – 2019, som ble tildelt Kunstkritikerprisen for beste utstilling i Norge. 

- Et tematisk utgangspunkt for utstillingen er ulike arters måter å være i verden på, og det komplekse forholdet mellom dem. Dette åpner opp for kunst som overrasker gjennom fabulering, sanselighet og overraskende sammenstillinger, forteller Tampere og Haaland.

Åtte dager med kunst for alle sanser

Festspillutstillingen vil i år vise både helt nye og eldre verk av en rekke kunstnere fra nordområdene, andre landsdeler og andre land. Et rikholdig program med performance, presentasjoner og samtaler vil foregå under utstillingsperioden i Galleri Nord-Norge.

- Vi er strålende fornøyde med å ha signert denne samarbeidsavtalen med NNKS, og gleder oss til å presentere resultatet av arbeidet i juni. Karolin Tampere og Torill Østby Haaland er begge to veldig spennende kuratorer, og festspillpublikummet kan glede seg til å oppleve et bredt spekter av kunst fra nord – og selvfølgelig et program som skaper rom for samtale og refleksjon, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Tradisjonsrik utstilling

Det er en veletablert tradisjon at det ikoniske Galleri Nord-Norge i Harstad fylles med kunst under Festspillene i Nord-Norge. Shwan Dler Qaradaki presenterte politisk kunst i 2016, Nordnorsk Kunstmuseum og The Anchorage museum presenterte Subsistence i 2017, Hanne Hammer Stien fra UiT Norges Arktiske universitet skapte Institutt for Natur og Kunst i 2018, mens kuratoren Carola Grahn sto bak utstillingen Native@Home i 2019. I 2020 ble for første gang utstillingen presentert på høsten, og da med The Icelandic Love Corporations perspektiver på Harstadkunstneren Ragnhild Kaarbø, kuratert av Ingeborg Annie Lindahl. 

- Vi har mye felles med Festspillene i synet på arbeid med kunst i vår region og forholdet mellom det regionale og det globale. Jeg er utrolig glad for dette samarbeidet med Festspillene, som gir oss muligheter til å bruke kunnskap og nettverk i arbeid med mer ambisiøse utstillinger, sier daglig leder hos NNKS, Svein Ingvoll Pedersen.