Festspillprofiler 2016: Kartellet og Benjamin Mørk

Festspillprofiler i 2016 blir dansekompaniet Kartellet og artist/komponist Benjamin Mørk. De vil dukke opp der du minst venter det med leken, danserisk bevegelseskunst og elektroniske beats!

Dansekompaniet Kartellet fra Troms har satt sitt sterke preg på tradisjonsdans og folkemusikk i Norden med sin karakteristiske, interaktive stil. Akrobatikk, musikalitet, balansekunst og rå kraft er sterke elementer i deres uttrykk. Lydgeniet Benjamin Mørk, opprinnelig fra Senja, er en av landets mest spennende og nyskapende musikere både innen elektronisk og akustisk musikk. Han er en komponist som spiller på flere spekter og forteller historier med musikken, nesten helt uten ord.

Festspilldirektør Maria Utsi tror på kunst fra nord, og ønsker å gi et ekstra løft til den potente bransjen som allerede finnes i landsdelen.

- I 2016 ønsker vi i hovedsak å profilere kunst og kultur fra landsdelen for å styrke Festspillene som en møteplass for den nordlige kulturbransjen. Dermed bygger vi en plattform for en tyngre internasjonal satsing fra hele den nordlige delen av verden i 2017, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Du ble kanskje kjent med Benjamin Mørk og kunstnerisk leder Sigurd Heide i ”Det er et helvete å ha armer men ingen å omfavne”, som var en av de tøffeste egenproduksjonene under Festspillene 2015. Heide var koreograf for forestillingen der Mørk var en av artistene. I 2016 vil dansekompaniet og elektronikakomponisten begge prege Festspillprogrammet på andre og nye måter som årets profiler.

- Som Festspillprofil 2016 vil Kartellet berøre og bevege enkeltmennesker gjennom leken, massiv og nær dansekunst, sier kunstnerisk leder Sigurd John Heide.

Kartellet er godt fornøyde over å få være profil for Festspillene.

- Spesielt i år da den nye kunstneriske satsningen skal bidra til å løfte kunst fra nord ut i verden. Vi vil være med på å bekjempe konformitet, likegyldighet og distanse, og gi et større fokus til det lekende mennesket i nord. Nord-Norge og vårt nærområde trenger kunsten mer enn noen gang for å si tydelig i fra hvem vi er og hva vi er, sier Heide.

Benjamin Mørk er også glad for å være valgt som festspillprofil neste år:

- Jeg synes det er så vanvittig sprekt av Festspillene å gi Kartellet og meg denne utfordringen. Jeg gleder meg til å dra dere inn i min stramkaotiske, dansbare verden av modulære synther, og ned i avgrunnen av sinnet et sted med bandet.

Mørk, som er utdannet som pianist ved Musikkonservatoriet i Tromsø, representerer et ekstremt variert uttrykk. Han henter sin musikalske inspirasjon fra Esbjørn Svensson Trio, Morton Subotnick, Michael Jackson, Nils Petter Molvær og Motorpsycho til Deep Purple, Kraftwerk og Americana.

Kartellet er et dansekompani bestående av kun menn, med base i Troms. De lager forestillinger basert på bevegelseskunst og tradisjonsdans fra nordområdene, der dialogen med publikum står i fokus. Kartellet har knyttet til seg flere musikere og dansere. Antallet og uttrykket varierer fra forestilling til forestilling. Kalottspel initierte starten for Kartellet, og har sammen med Folkemusikk Nord vært de viktigste samarbeidspartnerne for kompaniet.

Shwan Dler Qaradaki ble i dag lansert som festspillkunstner 2016. Les mer om festspillutstilleren her

Foto: Martin Edelsteen

Foto: Knut Åserud