Festspillene med stort samisk slipp - tilbud på billetter

Festspillene emd stort samisk slipp.

Lihkku beivviin. De siste dagene har Festspillene i Nord-Norge sluppet deler av programmet. Det inkluderer navn som Emil Karlsen, Vokal nord, Arvvas, Niilas, Hildá og Tuomas – og punk-konseptet Riot Gáhpagat. Du får 20 prosent rabatt hvis du kjøper fire billetter eller flere til disse konsertene, frem til 26. februar.

Dette er seks programposter som inkluderer prisvinnere og nykommere; stilskapere og utviklere, tradisjonsbærere og de som er helt i forkant. Som publikummer, vil man i Harstad kunne gjøre en reise inn i deler av det nye samiske musikklandskapet – uten å forlate byen. Det er et privilegium.

Lyden av fremtiden 

Det er viktig for Festspillene å ha fingeren på den nordnorske kulturpulsen. Vi setter kunstnere og artister som har gjennomslagskraft på plakaten, og også i år har en rekke av dem samisk bakgrunn. 

Elektronika-artisten Niilas er prisvinner og bejublet for sine feltopptak fra Arktis i harmoni med deep bass. Niilas har fått spektakulære anmeldelser med seksere på terningen. Han er også belønnet med Spellemann for årets beste album i klassen Elektronika - og kommer til Festspillene for en klubbkveld i Sentralen.

Arvvas, med bassisten og sangeren Steinar Raknes og joikeren Sara Marielle Gaup Beaska leverer kraftfull og dynamisk musikk i skjæringspunktet mellom joik og americana. 

Hildá Länsman er en av de mest aktive samiske artistene for tiden, og kommer til Harstad hn sammen med finskelyddesigneren Tuomas Norvio. Duoen lydlandskap er basert på Hildás luftige, summende, knurrende og gjennomskinnelige vokallyder i møte med Tuomas’ tette elektronikk og samples. Dynamitt, skrev Harstad Tidende etter konserten på Márkomeannu i fjor.

Emil Karlsen er kanskje mest kjent som vokalist og låtskriver i bandet Resirkulert. Han har også vært dommer og coach i NRK-programmet Stjernekamp. Til årets festival kommer han med band og strykere fra Arktisk Filharmoni. I bagasjen har de et lydbilde man sjelden hører i Sápmi: et moderne bandfundament med melodiske vokaler og poetiske tekster, svøpt inn i klassiske strykere og snurrige soniske univers.

Vokal nord kommer med konserten Sávri, som mikser moderne, samiskinspirert kormusikk og repertoar fra barokken. Koret har jobbet med samiskinspirert musikk siden oppsetningen av «Samiske romanser» - en minnekonsert for Nils-Aslak Valkeapää - under Festspillene i 2002. Siden den gang har ensemblet hatt en lang reise med studier av ulike fremmede sangteknikker, bestillingsverk fra inn- og utenlandske komponister og konsertering med stoffet. Med årets festspillkonsert, er koret tilbake der det samiske sporet startet.

Riot Gáhpagat - et sylferskt punkeband bestående av unge samiske kvinner og ikke-binære mellom 18-26 år, med et brennende engasjement om å slå tilbake mot urettferdighet, ser dagens lys under Festspillene. Dette er et initiativ fra Márkomeannu, og dannes som et svar på den vedvarende trusselen mot samisk livsgrunnlag og kultur. Under Festspillene får vi en smakebit, torsdag 29. juni kl. 22:00 på Sentralen, på det som blir bandets offisielle konsertdebut under Márkomeannu 2023.  Gratis inngang.