Stubøprisen til Oddmund J. Finnseth

Stubøpris.jpg

Prisvinner Oddmund J. Finnseth og Sofus Urke. Foto: Roger Hennum

Bassisten Oddmund J. Finnseth (58) fra Sortland ble onsdag 24. juni tildelt Stubøprisen 2015 under Festspillene i Nord-Norge.

Stubøprisen er nordnorsk jazz´ høyeste utmerkelse, og prisen deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge. Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur. Stubøprisen består av et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr og et stipend på
25 000 kroner.

Styret for Thorgeir Stubøs minnefond har følgende begrunnelse:

«Etter utdanningen på den prestisjetunge jazzlinja i Trondheim fra 1986 - 89 flyttet
Oddmund J. Finnseth hjem til Sortland og har hovedsakelig valgt å legge sin ressurs ned i det lokale og nordnorske jazzliv.

Finnseth er en levende kraft og inspirator i de sammenhenger der han framtrer og hans virtuose og rause spillestil med assosiasjoner til den avdøde basslegenden Nils-Henning Ørsted Pedersen smitter over på selv mere uvante jazzlyttere.

Hans scatkor og briljante bass-solos på både swing og bossa er imponerende folkelig og utvilsomt en god reklame for jazzen. Spilleglede, humor og publikumstekke er noe som kjennetegner han i stor grad.

Finnseth har vært sentral i det aktive jazzmiljøet på Sortland og er en stor inspirator for musikkelever ved både Sortland videregående skole og Heggen videregående skole i Harstad.

Hans bidrag til nordnorsk jazz gjennom både utøvende og pedagogisk arbeid er dermed betydelig og han skaper interesse for jazz som musikkform og for improvisasjon som
et viktig musikalsk virkemiddel.

Dette gjør Oddmund J. Finnseth til en verdig vinner av Stubøprisen 2015.

Fil STUBØPRISEN2015-PRESSEMELDING(1).docx