Lihkku beivviin! 3 for 2 på samisk program ut uka

samisk_slipp_2024-2.png

Caption 
Foto: Veronica Sund, Knut Bry, Visuello, Ørjan Marekatt Bertelsen

Det har allerede siden før jul vært klart at legenden Mari Boine skal ha avslutningsforestillingen i Storsalen lørdag 29. juni, og billettene rives vekk til denne forestillingen. I forbindelse med samisk nasjonaldag 6. februar, slippes flere samiske prosjekter og artister til årets festival, og vi vil feire vårt samiske program med 3 for 2 på disse forestillingene ut uka.

- Det er viktig for oss å tilby etablerte og folkekjære artister som betyr så mye for vårt publikum som det Mari Boine gjør – og samtidig presentere noe helt nytt fra kunstneriske prosjekter som vi er med å finansiere, slik som Sondre Pettersens «Šlobboten», sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Sjøsamisk konsertforestilling med glemt språk i Lillesalen

Šlobboten” er en grenseoverskridende blanding av utdødd sjøsamisk språk, nordisk jazz, joik, samisk salmeklang, personlige intervjuer, elektroniske teksturer og storslått videokunst. Open-Call kunstner Sondre Närva Pettersen presenterte en smakebit på prosjektet under høstens Kulturnatt, til et fascinert publikum på Festspillhuset. Til premieren på Festspillene har han med seg et knippe anerkjente musikere og kunstnere med røtter både i det norske, det samiske og det sør-koreanske.

Konserten av den norsk-samiske musikeren og komponisten Sondre Närva Pettersen tar utgangspunkt i intervju fra hans slektsområde i Moskavuotna/Ullsfjorden – et sjøsamisk kjerneområde i Nord-Troms:

- Her snakket nesten alle samisk ved starten av 1900-tallet, men i dag er mye av den samiske kulturen utdødd. Jeg har samlet fragmenter av utdødd sjøsamisk språk, joikemelodier, fortellinger om fornorsking og refleksjoner rundt forholdet mellom menneske og natur, og gleder meg til å presentere dette i et konsertformat med moderne virkemidler, sier Sondre Närva Pettersen.

Konsert med Emil Kárlsen i Nordic Hall

Emil Karlsen fra Omasvuotna/Storfjord i Troms skriver musikk på nordsamisk, men med et lydbilde man ikke har hørt fra Sápmi før: et moderne bandfundament med melodiske vokaler og poetiske tekster, svøpt inn i klassiske strykere og snurrige soniske univers. 

- Emil Kárlsen har utmerket seg som musiker, låtskriver, produsent, artist og skuespiller og han har en formidabel formidlingsevne. Vi er kjempeglade for at han kommer til Nordic Hall med fullt band, og vet at det er mange som gleder seg til akkurat denne konserten, sier Skúladóttir.

Helt ny konsertforestilling av Georg Buljo i Støperiet: Joik Lab.

Sammen med Per Willy Aaserud kommer Georg Buljo til Festspillene med en premiere på en ny konsertforestilling der samisk kultur og musikktradisjon er sentral. I "Joik Lab." inviteres publikum med inn i laboratoriet, der tradisjonelle og moderne uttrykk møtes.

- Georg Buljo er en av våre fremste musikere, som med joik, perkusjon og gitar har en bred erfaring innen både tradisjons- og verdensmusikk. Han var festspillprofil i 2015, og vi ser fram til å se hvordan han med Joiklab. kan bidra til å skape enda større nedslagsfelt og forståelse for samisk kultur og joik, avslutter festspilldirektøren.

Festspillene i Nord-Norge gleder seg over mangfoldet i det samiske kulturlivet, og tar oppdraget om å synliggjøre og bidra til nyskaping på alvor. Igjen, gratulerer med dagen!