Utvik Senior er nominert til Heddaprisen for beste teaterforestilling

fisk7480_web.jpg

Utvik Senior av Rimfrost hadde premiere på Festspillene i Nord-Norge 2021. Foto: Marius Fiskum
Caption 
Utvik Senior av Rimfrost hadde premiere på Festspillene i Nord-Norge 2021. Foto: Marius Fiskum

Vi er stolte over å meddele at forestillingen Utvik Senior, som hadde premiere under Festspillene i Nord-Norge 2021, er blant de nominerte til beste teaterforestilling når Heddaprisen skal deles ut 19.juni. 

- Det er en ære for Rimfrost produksjoner å være blant de nominerte i kategorien «Beste teaterforestilling»! Utvik Senior er ei forestilling vi har jobba med i 10 år, og en historie vi ikke har villet slippe. Fiskefartøyet Utvik Senior ble rent i senk av et ukjent fartøy utenfor Senja. De etterlatte satt igjen uten svar, med en uforløst sorg. Vi synes det er en viktig historie å fortelle, sier vikarierende kunstnerisk leder i Rimfrost og skuespiller i Utvik Senior, Alexander Rindestu. 

- Rimfrost produksjoner ble startet på Senja i 2006, og flyttet til Tromsø i 2013. Vi skaper teater med utgangspunkt i historier som bør fortelles, og temaer vi mener er viktige. Utvik Senior er en forestilling om forliset av Utvik Senior, den 17. februar 1978. På scenen er det tre skuespillere og et mannskor. Sammen skaper de en opplevelse i skjæringspunktet mellom true crime, dokumentar og tragedie, forteller Rindestu.

Manuset er skrevet av Nina Wester, som også har regissert forestillingen.

Forestillingen hadde premiere på Festspillene i Nord-Norge 2021 og var et samarbeid med Hålogaland teater, Nordland Teater, Festspillene i Nord-Norge og Vokal Nord. 

- Vil vil å vise hvordan enkeltmennesker kan bli offer i et storpolitisk spill. Med konflikten i Ukraina er vi inne i ny kald krig hvor Vesten og Russland igjen står mot hverandre, og den militære aktiviteten i nord trappes opp. Hvordan balanseres hensynene? Spør Wester.

- Jeg ser nominasjonen som en bekreftelse på at vi har lyktes med de målsettingene vi satte oss med prosjektet. Rimfrost vil løfte de skjulte historiene frem i lyset og gi de en form som kommuniserer med et bredt publikum. Teater kan ha sprengkraft til å opplyse og berøre. Det håper jeg denne forestillingen viser. At vi som enkeltmennesker i et samfunn har ansvar for å stå opp mot urett, også i vårt eget land, sier regissør Nina Wester. 

- Arbeidet med forestillingen har pågått over flere år. Mange mennesker har generøst delt personlige erfaringer og kunnskap med oss, og gitt Rimfrost tillit til å fortelle denne historien. Uten dem kunne ikke vi laget den. Vi er veldig takknemlige for hvordan folk har tatt eierskap og omfavnet forestillingen, supplerer Rindestu.

Under Heddaprisutdelingen 2022 er scenekunstsesongene 2020/21 og 2021/22 slått sammen til en prisutdeling. I kategorien for beste forestilling er det 5 nominerte forestillinger. Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir mener Utvik Senior har en spesiell rolle i å bidra til den nordnorske historiefortellingen.

- For Festspillene i Nord-Norge er det spesielt viktig å bidra til at historier fra nord aktualiseres og gis et format slik at vi får et forhold til vår nære historie. Det dramaet som utspant seg i etterkant av Utvik Seniors forlis, og mangelen på svar om hva som skjedde, er ikke bare viktig i et nordnorsk perspektiv, men for en sjøfartsnasjon som Norge. Rimfrost Produksjoner, Nina Wester og resten av teamet har gjort en strålende jobb, og nominasjonen til Heddaprisen er høyst fortjent, sier Skúladóttir.

Rimfrost produksjoner har, i samarbeid med Hålogaland Teater, tidligere vunnet Heddaprisen for beste barneforestilling for «Tobias og dagen det smalt» i 2018.

Kunstnerisk team og aktører i Utvik Senior:

Dramatiker og Regissør: Nina Wester

Prosjektleder: Kristine Myhre Tunheim

Idé: Alexander Rindestu

Komponist / lyddesigner: Benjamin Mørk

Scenograf / kostymedesigner: Mari Lotherington

Lysdesigner: Øystein Heitmann

Skuespillere: Jonas Delerud, Alexander Rindestu og Kristine Myhre Tunheim

Dramaturger: Kristin Bjørn og Morten Kjerstad

Produsent: Siri Børs-Lind

Kommunikasjon: Marte Gravem Isaksen

Vokal Nord: Brynjar Onsøien, Dag Erik Enoksen og Daniel O. Daníelsson, Kristian Krokslett, Bjørnar Øksenvåg, Jørgen Marius Haslum

Koret: Paul Bednorz, Arnar Bjorøy, Svein Otto Arnesen, Henning Norbakken, Reidar Østgård, Torstein Hevnskjell, Alf-Inge Selstad, Øystein Hallem, Tord Bergersen, Owe Krolmanis, Espen Mauno, Emil Rodrigo Jørgensen, Håkon Sørbøe

Researchkonsulent: Georg Blichfeldt

Samarbeidspartnere: Hålogaland Teater, Nordland Teater, Festspillene i Nord-Norge og Vokal Nord.