Ungkunstprosjekt 2023: Setter fokus på pårørende av rusmisbruk

julian_karenga.jpg

Julian Karenga er valgt som ungkunstner for Festspillene i Nord-Norge 2023. Foto: Anna Brochmann
Caption 
Julian Karenga er valgt som ungkunstner for Festspillene i Nord-Norge 2023. Foto: Anna Brochmann

Julian Karenga er tildelt stipend som en av to nye ungkunstnere for Festspillene i Nord-Norge i 2023. Med sin bakgrunn som dramatiker og skuespiller skal han skape en helt ny forestilling med premiere i juni neste år på festivalen.

Tromsøkunstner med nordnorsk historie

Julian var nylig aktuell med den selvskrevne monologforestillingen «Snøbrun» produsert av Teater Ibsen, Hålogaland Teater og Unge Viken Teater. Julian er utdannet skuespiller fra The Liverpool Institute for Performing Arts, og er husdramatiker hos Dramatikkens Hus ut året 2023. 

- Jeg er veldig glad for at Festspillene i Nord-Norge får bidra til å løfte frem Julian Karenga og hans kunstnerskap. Han har en sterk historie fra vår samtid, og er opptatt av å skape forståelse gjennom sin kunst. Det er spesielt fint når vi kan presentere scenekunst som kan bidra til å skape felleskap og gi innsikt i ulike virkeligheter. Når det i tillegg er en historie fra nord som fortelles på Tromsødialekt blir dette prosjektet ekstra viktig. Med denne forestillingen må vi forholde oss til at tematikken er høyaktuell også her – konsekvensene av rusmisbruk er ikke bare noe som skjer med mennesker andre steder, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir. 

Rasisme og rusmisbruk

Imens «Snøbrun» var en selvprodusert forestilling om hvordan rasisme oppleves, vil forestillingen «veien sitt ansikt» ta for seg livet til pårørende av rusmisbruk.

- Målet med å fortelle historien i «veien sitt ansikt» er å få til å vise den tunge hverdagen barn og unge pårørende til rusmisbrukere opplever, og hvordan det kan påvirke mennesket senere i livet. Dette blir en multimedial fortelling, der jeg i formidlingen av tematikken vil benytte lyrikk, helt ny nordnorsk dramatikk og original musikk, sier Julian Karenga.

I Karengas kunstneriske team har Rania Broud regi på forestillingen, Hedvig Bergem Søiland er dramaturg og produsent, mens Fanny Bjørn er visuelt ansvarlig.