Strålende start på årets festspill

lordag1906.jpg

Høydepunkter fra åpningsdagen til Festspillene i Nord-Norge 2021

Åpningsdagen på Festspillene i Nord-Norge ble en suksess i strålende sol, og med hele 5 premierer.

Først ut var den nye forestillingen Bølgebrus, som fikk strålende mottakelse fra både barna som deltok i SNN-parken og voksne som fikk være med. I SNN-parken får barna utforske både sand og vann, og kan brette papirbåter som kan seile i kanaler. Mandag er det klart for åpen dag hvor det blir enda mer mulighet til lek og oppdagelsesferd i havlandskapet. Set-designer og scenograf Jósef Halldórsson (IS) har designet en helt ny park med havet som tema. På parkeringsplassen ved UiT vil han bygge en opplevelsespark for hele familien og som fungerer som scene for Hålogaland Teaters barneforestilling, Bølgebrus.

- Bølgebrus og SNN-parken ble akkurat så magisk og fin som vi hadde forventet, og det er fantastisk å ha så dyktige samarbeidspartnere som Katrine Strøm, Jósef Halldórsson og Hålogaland Teater med på laget, sier en glad festspilldirektør.

Åpningsforestilling med joik i sentrum

Selve åpningsforestillingen var også en urpremiere, dansejoikforestillingen Vástádus eana - The answer is land av festspillprofil og koreograf Elle Sofe Sara, der Frode Fjellheim hadde komponert joiken. Forestillingen fikk svært god mottakelse blant publikum, og ble vist 3 ganger til i løpet av åpningshelgen. Festspillprofilen har flere oppdrag under festivalen, og skal blant annet delta i en samtale med selveste Mari Boine på Støperiet. Festspilldirektøren mener Elle Sofe Sara er en kunstner å merke seg;

- Elle Sofes tilnærming og koreografiske språk gjør henne til en av de mest interessante koreografene i sin generasjon. Hun klarer å fremstille hyperlokale temaer på en måte som oppleves universelt, sier Ragnheiður Skúladóttir. 

Historiefortelling

Det var knyttet stor spenning til premieren på Utvik Senior, der Rimfrost tok for seg historien til fiskebåten som forliste utenfor Senja. Også den 3. ekstraforestillingen ble utsolgt, og forestillingen har fått fantastiske anmeldelser fra både kritikere og lokalpresse. 

- Utvik Senior-historien er et perfekt eksempel på en historie som er viktig å fortelle, og jeg er så imponert over måten Rimfrost og Nina Wester har behandlet denne komplekse og vanskelige saken, sier Skúladóttir.

Ungkunstnerne Anniell Marlen Åshovd Olsen og Sofie Rødland presenterte sin premiere på Her body is a Minefield i Lillesalen i Harstad kulturhus, en sterk opplevelse med psykisk helse som tematikk, mens verdensstjernen og jazzsaksofonisten Mette Henriette presenterte sitt nye verk Ilmmis, og skapte en stemningsfull time i Harstad kino. I Galleri Nord-Norge åpnet Festspillutstillingen 2021 av Nordnorsk Kunstnersenter, med en rekke kjente kunstnere utstilt, og flere var også til stede på åpningsdagen.

- Det har vært en utrolig fin åpningsdag, og nå er det bare å glede seg til resten. Dagene som kommer er fulle av opplevelser, og det er noe for enhver smak, så jeg vil oppfordre publikum til å bli med på festen. Vi har fått en fantastisk mottakelse så langt, så jeg er veldig takknemlig på en dag som dette, avslutter Skúladóttir