Festspillprogrammet er klart: 8 dager med fantastiske kulturopplevelser i vente

collage_2021.jpg

Programmet for Festspillene i Nord-Norge 2021 er klart.
Caption 
Programmet for Festspillene i Nord-Norge 2021 er klart.

Når festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir i dag presenterer sitt program for de 56. Festspillene i Nord-Norge, er det med både helt nye perspektiv fra unge kunstnere, men også med flere legender innen sine felt i programmet. Årets program inneholder over 200 arrangement, og festivalen strekker seg som vanlig over 8 dager i Harstad. Festspilldirektøren er stolt og glad over å kunne presentere et så bredt program.

- Jeg er spesielt fornøyd med at vi har klart å stable sammen et så bredt og fantastisk program i en usikker tid. Det har vært mange skjær i sjøen, og at vi nå kan presentere en slik feiring av vår nordlige kultur tror jeg vi som mennesker trenger etter et år med pandemi. At vi har klart å skape dette sammen er jeg virkelig stolt over, forteller Skúladóttir.

Hvem har lov til å fortelle historien?

Et gjennomgående tema for årets festival er spørsmålet om hvem som har lov til å fortelle historien. Det er flere forestillinger som tar opp aktuelle tema knyttet til blant annet psykisk helse og historiske hendelser som kan vekke vonde minner. Festspillprofil Ingeborg Oktober presenterer det audiovisuelle verket «Et fucka år», der hun ønsker å bidra til å forebygge selvmord. Transiteatret Bergen er tilbake med «Tilstander av unntak» og en markering av 22. juli 2011, og ungkunstner Kim-Runar Klodiussen er premiereklar med sin forestilling «Har ikke meg – historier om min Tourettes».

- Kunsten har en viktig rolle i å kunne bidra til nye perspektiv og bearbeide tabu. Jeg er glad for at vi har hatt muligheten til å følge utviklingsprosessen til flere av årets forestillinger tett, slik at vi har sett hvor respektfullt og grundig våre kunstnere har gått til verks når de har gått inn i disse temaene. Vi vil også sette fokus på dette gjennom vårt samtaleprogram i løpet av festspilluka, der både panelsamtaler og kunstnersamtaler kan bidra til å sette historiske hendelser og følelser i perspektiv, forteller Skúladóttir.

Historier fra nord på scenen

Både på musikk- og scenekunstfeltet er det kjente og kjære navn på plakaten. Flere av de nordnorske scenekunstkompaniene kommer med helt nye forestillinger. Rimfrost presenterer historien om «Utvik Senior», Ferske Scener har premiere på musikalsk fortellerteater med «Muohtadivggažat - Lyden av snø», mens Ida Løken Valkepää viser Hairesis – til hvem gir du din sjel for første gang på årets festival. Åpningsforestillingen er i år også fra nord og ønsker å bevisstgjøre rundt kraften ved å stå sammen. «Vástádus eana - The answer is land» av festspillprofil Elle Sofe Sara er en dansejoikforestilling som tar publikum med gjennom Harstad.

- Det at vi kan presentere en festival med så mange sterke kunstneriske uttrykk i en og samme uke er fantastisk. Vi har for sterke stemmer fra ulike generasjoner. Vi har ønsket å gi oppmerksomhet til artister og historier som kanskje ikke har fått så mye fokus i vår samtid, men som kan gi oss ny forståelse og innsikt i hva som har formet enkeltmenneskene bak historien.

Superstjerner fra ulike kunstuttrykk

Det at Mari Boine og Mayhem står på samme scene under årets festival er ikke tilfeldig. Selv om musikken nesten ikke kunne vært mer ulik i uttrykksform, representerer de noe felles ifølge Skuladottir.

- Både Mayhem og Mari Boine representerer artister som har krevd plass og banet vei for sine nyskapende musikalske uttrykk. Ikke bare har de høstet stor anerkjennelse nasjonalt ved å få Spellemanns hederspris, de har en stor tilhengerskare over hele verden. Jeg synes det er spesielt viktig at de har gjort det mulig for mange i generasjonene etter dem å uttrykke seg via kunstuttrykk som ikke har vært tilgjengelig i like stor grad før. Vi ser en rekke artister i kjølvannet etter dem, og det står stor respekt av å gå opp nye spor i musikklandskapet slik de har gjort, sier Skúladóttir.

Ambisiøs kunstutstilling med internasjonale verk

Nordnorsk Kunstnersenter (NNKS) har det kunstneriske ansvaret for årets Festspillutstilling, «Jeg er mangfoldig» i Galleri Nord-Norge. Publikum kan glede seg til et møte med fabulerende og sanselig kunst fra inn- og utland som vil overraske og utfordre. Utgangspunktet for utstillingen er forskjellige måter å være i verden på, og det gjensidige avhengighetsforholdet mellom alt som lever. Utstillingen blir stående også utover sommeren, men vil ha et ekstra formidlingsprogram under festivalen.

- Festspillutstillingen blir en fantastisk opplevelse av både helt nye og eldre verk av en rekke kunstnere fra nordområdene, andre landsdeler og andre land. Et rikholdig program med performance, presentasjoner og samtaler vil foregå under utstillingsperioden i Galleri Nord-Norge, og jeg oppfordrer publikum til å få med seg en omvisning eller samtale under festspilluka, avslutter Skúladóttir.

Digital programpresentasjon

Når billettsalget starter torsdag 6. mai kl 20:00 er det likevel med svært få billetter tilgjengelig på grunn av smittevernhensyn. Alle som melder seg på denne digitale presentasjonen får dessuten en hyggelig rabattkode som gjelder kun denne kvelden.

- På grunn av coronabegrensningene legger vi ut et begrenset antall billetter, og vi forventer at flere forestillinger vil bli utsolgt svært tidlig. Vi har flere forestillinger vi kunne solgt det mangedoblede antallet billetter til, så vi oppfordrer folk til å få med seg den digitale presentasjonen fra Støperiet på torsdag kl 20:00, sier festspilldirektøren.