Festspillkunstner 2016 blir Shwan Dler Qaradaki

Shwan by Behjat Omer Abdullah.jpg

Festival Artist 2016, Shwan Dler Qaradaki. Photo: Behjat Omer Abdullah

Billedkunstner Shwan Dler Qaradaki som skildrer både identitet, tilhørighet og asylproblematikk i sine arbeider, er valgt som festspillutstiller 2016. Den tidligere politiske flyktningen fra Kurdistan i Irak har oppnådd stor anerkjennelse for sine samfunnsengasjerte verk.

Qaradaki starter nå arbeidet med Festspillutstillingen og er veldig inspirert av gallerirommet i Harstad, som han tar utgangspunkt i når han skal utvikle denne utstillingen. Billedkunstneren har tidligere arbeidet med både tegning, maleri, foto, installasjon og video, og vil at sentrale elementer i denne separatutstillingen skal være video og bilder.

- Jeg er veldig glad for å ha fått på plass en kunstner som har sterke politiske undertoner i det han gjør. Samtidig har Shwan Dler Qaradaki flyktningeproblematikk som bakteppe i det han gjør, og det er et tema som er viktigere enn noen annen politisk sak i Europa i dag, sier Maria Utsi, direktør for Festspillene i Nord-Norge.

Det politiske engasjementet kom naturlig mens Shwan skildret hvordan det var å vente på svar i 12 år på asylsøknaden. Qaradaki føler tilhørighet både i øst og vest etter at han forlot Kurdistan som 20-åring, og nå har bodd nesten like lenge i Norge.

Karrieren til 38-åringen har spunnet fra skildringer om identitet og tilhørighet til asylpolitikk og i dag mer filosofiske spørsmål rundt hvordan det er å være ny borger i Norge.

Shwan på sin side opplever at politisk kunst har vært tabu de siste årene, men er glad for at en ny bølge med samfunnsengasjert kunst ser ut til å være på vei.

- Jeg føler meg privilegert som er valgt som festspillkunstner 2016 og jeg ser fram til å jobbe videre med dette prosjektet. Jeg bruker alltid forskjellige teknikker og lærer meg stadig noe nytt gjennom prosjektene, sier han.

Shwan Dler Qaradaki fikk nylig årets nykommerpris av Kulturrådet, på grunn av sine rørende og sterke historier fortalt gjennom et solid kunstnerisk uttrykk.  I 2014 fikk han Oslo kommunes kunstnerpris for 2013.

Han er spesielt blitt kjent for det tredelte filmarbeidet ”Salte Kyss” der han tar utgangspunkt i sin egen flukt fra irakisk Kurdistan til Iran, da Saddam Hussein angrep. Han har de siste årene hatt en rekke separat- og gruppeutstillinger i både inn- og utland. Qaradaki er også kjøpt inn av en rekke offentlige institusjoner, blant annet Oslo kommune, Buskerud fylkeskommune og Fundacion Pablo Atchugarry.

Shwan har studert ved Institute of Fine Arts i Nord-Irak og fullførte kunstutdannelsen sin i Norge ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2009. Qaradaki er født i 1977 i Sulaimani, som er i den irakiske delen av Kurdistan.