Festspillenes åpningsforestilling for 2020 er klar

aion_olaf_tryzna.jpg

AIŌN - photo: Olaf Tryzna
AIŌN - photo: Olaf Tryzna

SAMARBEID MELLOM ARKTISK FILHARMONI OG ICELAND DANCE COMPANY 

AIŌN, av komponist Anna Thorvaldsdottir og koreograf Erna Ómarsdóttir blir åpningsforestilling for Festspillene i Nord Norge 20. juni 2020. Dette er en en nyskapende og spektakulær forestilling som vil bli fremført av Iceland Dance Company i samarbeid med Arktisk Filharmoni, under ledelse av Anna-Maria Helsing, som også dirigerte premieren i Gøteborg i mai 2019.

-       Dette samarbeidet mellom Arktisk Filharmoni, Iceland Dance Company and Festspillene i Nord-Norge er et strålende eksempel på hvordan vi ønsker å knytte sammen de kunstneriske kreftene i nord sammen med det beste utenfra. AIŌN forener musikk og dans på en helt ny måte og er virkelig en magisk opplevelse, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Et hav av musikk og bevegelse

AIŌN er en storslått forestilling der dansere fra Iceland Dance Company og musikerne møtes og smelter sammen i et hav av musikk og dans, inspirert av tanker om tid og bevegelse mellom dimensjoner. Den overraskende og magiske verdenen som skapes på scenen forsterkes av det mesterlige arbeidet til konstymedesigner Agnieszka Baranowska og filmskaper Pierre-Alain Giraud og Valdimar Jóhannssons trollbindende videokunst som projiseres på scenen og veggene til storsalen i Harstad kulturhus.

- Vi i Arktisk Filharmoni gleder oss utrolig mye til å få åpne neste års festspill med AIŌN! Særlig hyggelig er det jo også at dette blir den første åpningsforestillingen med Ragnheiður som direktør, sier programsjef for Arktis Filharmoni, Catharina Roos Bilsbak.

En av Europas fremste komponister

Anna Thorvaldsdóttirhar blitt omtalt av the New York Classical Review som «en av de mest overbevisende samtidskomponistene» og «den mest spennende kraften i islandsk musikk siden Björk» (Financial Times). Hun har mottatt Nordisk Råds musikkpris I 2012 og musikken hennes har blitt utgitt av Deutsche Grammophone og fremført av blant annet symfoniorkestrene i Los Angeles, New York og Berlin. 

- Anna Thorvaldsdottir er en av Europas fremste komponister, med en sterk nordlig klang og stemme, og som orkesteret kjenner til fra tidligere verk som de har fremført av henne. Det å nå få sammen med henne og det islandske dansekompani i dette prosjektet, blir en helt spesiell erfaring og inspirasjon for Arktisk Filharmonis musikere. Stort symfoniorkester og fantastiske dansere sammen med visuell design – det kommer til å bli en spektakulær åpningsforestilling, fortsetter Bilsbak.

Stjernelag på tvers av Arktis

Erna Ómarsdóttirer koreograf og kunstnerisk leder for Iceland Dance Company, og er en av Europas ledende koreografer. Hun har jobbet med Damien Jalet, Ballet C De la B, Sidi Larbi Cherkaoui, Björk og hennes eget kunstneriske kollektiv, Shalala. For Festspillpublikummet er hun kanskje mest kjent for sin koreografi i verket Sacrifice, som åpnet Arctic Arts Summit i Harstad i 2017. Blant Erna Ómarsdóttirs verk er IBM1401(musikk av Jóhann Jóhannsson), Black Marrow(musikk av Ben Frost), Shrine (musikk av Valdimar Jóhannsson), Best Of Darkness (musikk av SigurRós) and Union Of the North (i samarbeid med visuell kunstner Matthew Barney).

Iceland Dance Company er Islands eget nasjonale dansekompani som fokuserer på samtidsdans. Med utgangspunkt i sin base i Reykjavík har de turnert over hele verden med sine forestillinger. 

Arktisk filharmoni holder til i Bodø og Tromsø og er en av Nord-Norges mest aktive og viktigste kulturinstitusjoner. 

AIŌN er en original coproduksjon mellom Iceland Dance Company, Göteborgs symfoniorkester og Iceland Symphony Orchestra