ANNELI DRECKER TIL FESTSPILLENE

Det nordnorske var nærmest usynlig i populærkulturen frem til Jack Berntsen og den store visebølgen kom. Siden da har det vært tydelig tilstede både i tekster og musikk. I vår tid oversettes også nordnorske tekster til engelsk, og får vinger ut i verden. Festspillene i Nord-Norge røper at ingen ringere enn Anneli Drecker kommer 26. juni og byr på nettopp det.

Nok en gang inviterer Festspillene til de tradisjonsrike møtene mellom, tekst, musikk og suppe. Anneli Drecker kommer fredag i Festspilluken, under overskriften ”Fisk i populærkulturen”. Her blir det musikalske godbiter fra hennes nye og kritikerroste album ”Rocks & Straws”, og Veronica Melå vil fremføre utdrag fra Ola Bremnes’ tekst i boken ”Havet. Mat, makt og meninger”.

Albumet ”Rocks & Straws” er Anneli Dreckers hjemvending fra en reise som startet med Bel Canto i 1986. I løpet av denne reisen har det blitt stadig tydeligere for Anneli hvor hun kommer fra. Rocks & Straws maler et nordisk, arktisk-akustisk landskap, med påvirkning fra hele verden, basert på dikt av den nordnorske poeten Arvid Hanssen. Tekstene er oversatt og gjendiktet til engelsk av Roy-Frode Løvland.

Arvid Hanssen har hatt stor innflytelse på Anneli Drecker. I 1982 spilte hun hovedrollen i spillefilmen ”Søsken på Guds jord”, basert på Hanssens bok av samme navn, og fikk anledning til å møte ham under innspillingen. Det er derfor en stor personlig glede for Anneli å gjøre diktene hans kjent for et bredere publikum, ikke minst det utenlandske.

På Nord-Norge-hyllesten «Rocks and Straws» skinner Anneli Dreckers vokal sterkere enn midnattssola”, skrev Dagbladet i april.

Boken ”Havet. Mat, makt og meninger” slippes under Festspillene, og inneholder 23 tekster om den nordnorske kystens utvikling. Fremstående politikere, økonomer, samfunnsvitere, journalister, historikere og musikere bidrar til boka. Det gjør også sju av landets beste kokker  og seks fotografer.

Medvirkende
Anneli Drecker, vokal  
Sindre Hotvedt, piano
Bernt Simen Lund, cello
Veronica Melå, tekst av Ola Bremnes

Fisk i populærkulturen settes opp fredag 26. juni kl.12.